JOUTSENO-LEIVOS
AINEKSET
4 kananmunaa, 1½ dl sokeria, 0,5 dl kaurajauhoa, 1 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl vaniljasokeria.
VALMISTUS
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää siivilöidyt jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita. Kaada voidellun leivinpaperin päälle paistumaan 175 asteeseen noin 15 minuutiksi. Kokeile, onko kypsää. Kaada pohja leivinpaperille, jossa sokeria, jottei tartu kiinni. Vatkaa 3 dl kermaa vaahdoksi ja lisää siihen rahkaa 1 dl. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Laita pohjan päälle mustikkahilloa, joka on itse keitetty, ja keittäessä siihen voi lopuksi lisätä kardemummaa. Kääri rullalle, leikkaa paloja ja koristele tuoreilla marjoilla, esimerkiksi vadelmilla ja mustikoilla. Kedon kukka koristeeksi.
RESEPTIN LAATI 2023 keittiömestari Ulla Liukkonen.
Pirana l. puolukkapuuro
AINEKSET
noin 3 dl härkäpapuja
1 lanttu
noin 8–10 perunaa
noin 2 dl ohrajauhoja
suolaa
(valkopippuria)
noin 3–4 l liha- tai kasvislientä
VALMISTUS
Pavut laitetaan likoamaan edellisenä iltana. Liotusvesi kaadetaan pois ja pavut keitetään kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Lanttu ja perunat kuoritaan ja lohkotaan, keitetään kypsiksi liha-tai kasvisliemessä. Kasvikset otetaan pois liemestä ja survotaan. Sen jälkeen kaikki ainekset yhdistetään liemeen ja suurustetaan ohrajauhoilla. Keitetään kypsäksi hyvin hämmentäen. Lisätään suolaa ja valkopippuria, jos tarvitsee. Syödään lämpimänä voisilmän ja maidon kanssa.
Joutsenolainen rieska
AINEKSET
1 l maitoa
1 l vettä 50 g hiivaa
Ohralestyjä tai niiden puutteessa ohrajauhoja niin, että tulee sakeaa velliä
Noin 1,5 rkl suolaa
Vehnäjauhoja alustamiseen
VALMISTUS
jotta kuori pehmenee.
Huomio: Taikina on mitoitettu leivinuuniin, johon mahtuu kerralla kahdeksan leipää. Jos paistat
sähköuunissa, sinne mahtuu kerralla vain noin kaksi leipää. Tee siis sähköuuniin suhteessa pienempi taikina!