JOUTSENO-LEIVOS

AINEKSET

4 kananmunaa, 1½ dl sokeria, 0,5 dl kaurajauhoa, 1 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl vaniljasokeria.

VALMISTUS

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää siivilöidyt jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita. Kaada voidellun leivinpaperin päälle paistumaan 175 asteeseen noin 15 minuutiksi. Kokeile, onko kypsää. Kaada pohja leivinpaperille, jossa sokeria, jottei tartu kiinni. Vatkaa 3 dl kermaa vaahdoksi ja lisää siihen rahkaa 1 dl. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Laita pohjan päälle mustikkahilloa, joka on itse keitetty, ja keittäessä siihen voi lopuksi lisätä kardemummaa. Kääri rullalle, leikkaa paloja ja koristele tuoreilla marjoilla, esimerkiksi vadelmilla ja mustikoilla. Kedon kukka koristeeksi.

RESEPTIN LAATI 2023 keittiömestari Ulla Liukkonen.

Pirana l. puolukkapuuro

AINEKSET

noin 3 dl härkäpapuja
1 lanttu
noin 8–10 perunaa
noin 2 dl ohrajauhoja
suolaa
(valkopippuria)
noin 3–4 l liha- tai kasvislientä


VALMISTUS

Pavut laitetaan likoamaan edellisenä iltana. Liotusvesi kaadetaan pois ja pavut keitetään kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Lanttu ja perunat kuoritaan ja lohkotaan, keitetään kypsiksi liha-tai kasvisliemessä. Kasvikset otetaan pois liemestä ja survotaan. Sen jälkeen kaikki ainekset yhdistetään liemeen ja suurustetaan ohrajauhoilla. Keitetään kypsäksi hyvin hämmentäen. Lisätään suolaa ja valkopippuria, jos tarvitsee. Syödään lämpimänä voisilmän ja maidon kanssa.

Joutsenolainen rieska


Rieskaemäntä Terttu Ahosen ohje

AINEKSET

1 l maitoa

1 l vettä 50 g hiivaa

Ohralestyjä tai niiden puutteessa ohrajauhoja niin, että tulee sakeaa velliä

Noin 1,5 rkl suolaa

Vehnäjauhoja alustamiseen

VALMISTUS

Sekoita nesteet, hiiva ja ohralestyt puukapustalla taikinakulhossa. Anna kuhista (käydä) lämpimässä vähintään 45 minuuttia. Lisää suola ja alusta vehnäjauhoilla. Taikina on valmis, kun vedät sormella taikinaan ojia ja ne eivät mene umpeen. Taikina ei saa kiiltää. Kohota taikinaa lämpimässä vielä kolme varttia. Höpsötä. Laita höpsötyskulhossa höpsötetty taikina lautasille, jauhotettujen puuvillaliinojen päälle. Jos sinulla ei ole liinoja, voit käyttää myös jauhotettuja, muovitettuja kertakäyttölautasia. Anna kohota 10-15 minuuttia leivinliinan alla. Pistele leipiä haarukalla. Paista noin 25 minuuttia noin 210-asteisessa leivinuunissa, sähköuunissa noin 250 asteessa. Paistoaika ja -lämpötila riippuvat uunista. Terttu Ahonen vaihtaa rieskojen paikkaa uunissa kesken paiston. Kypsän rieskan tunnistaa äänestä, joka kuuluu, kun sen pohjaa koputtaa. Anna vähän aikaa jäähtyä liinan alla ennen syömistä,
jotta kuori pehmenee.

Huomio: Taikina on mitoitettu leivinuuniin, johon mahtuu kerralla kahdeksan leipää. Jos paistat
sähköuunissa, sinne mahtuu kerralla vain noin kaksi leipää. Tee siis sähköuuniin suhteessa pienempi taikina!