Juhannuksena joulukirkkoon

Juhannuksena joulukirkkoonAntti Solja s.1866 on kertonut Aulikki Ylöselle vuonna 1951 tarinan rikkaan Soljan joulusta 300 vuotta sitten. Rikas Solja oli Soljalan kylässä valmistautunut rehennellen joulun viettoon. Oli kehunut, että Solja kun ajaa joulukirkkoon, niin kaks mustaa oritta on reen edessä ja emäntä monet turkit päällä. Köyhät jäävät sen kirkkoreen jalkoihin. Kävikin niin, että Solja sairastui, eikä kyennytkään kirkkoon. Tästä ihmiset muistuttivat ja pilkkasivat, että Jumala rankaisee sellaisista syntisistä puheista. Ei Solja ottanut opikseen. Kun tuli juhannus, niin Solja valjasti mustat hevosensa reen eteen, pani turkit nurin päin päälleen, ison kulkusen vempeleeseen ja ison aisakellon aisaan ja ajoi kirkkoon. Ihmiset siunailivat tempausta, kun hevoset nahkat vaahdossa vetivät juosten hiekkatietä rekeä. Solja itse ruoska kädessä pieksi niitä turkki päällä ja hiki valuen. Ihmiset siunailivat ja huutelivat:
- Kyllä nyt Jumalaa pilkataan ihan hiki päässä rikkaan tavalla!
Tähän Solja:
- Enne Jumala hikkoo ennenko Solja köyhtyy.
Kirkosta paluu oli yhtä jumalatonta menoa.
Mutta kun Solja tuli Soljalaan, olivat talo ja talli tulessa. Kolme hevosta paloi talliin ja kartanolta muitakin rakennuksia.
Rikas Solja köyhtyi, liekkö Jumala edes hikoillut.
Toinen tarina kertoo, että koko Soljalan kylä olisi silloin palanut.

Pertti Vuori: Tuletallojii taval, ennevanhaa Joussenos,

Tulentallojain tarinoita XIV, 2006

Kotiseutuneuvos Pertti Vuori ja director musices Pirkko-Liisa Vuori


Joutsenolaistarinoiden takana on Pertti ja Pirkko-Liisa (1924-2006) Vuoren vuosikymmeniä kestänyt työ kansanperinteen ja kotiseudun esille tuomiseksi.

Tarinat löytyvät Lappeenrannan kulttuuritoimen sivustolta.

https://lappeenranta.fi/fi/kulttuuri-ja-liikunta/k...

irjasto/Kotiseutukokoelma-Carelica/Joutsenolaisia-tarinoita